Mennesket er født frit, og …

Årets bogjulegave giver sig selv, udpeget som den blev med Nordisk Råds Litteraturpris, givet til Kim Leines storværk  Profeterne i Evighedsfjorden. I sommerferien læste min kæreste Bodil og jeg den højt for hinanden, mens dunster og stank, snavs og søle, skam og fornedrelse drev ned ad hver side. Hovedpersonen, teologen Morten Falck, vil alt det bedste og realisere den symmetriske relation til selv de vilde grønlændere. Men han svigter alle, inklusive sig selv, på de afgørende livstidspunkter. Hans mandlige  nederlagskurve bryder systematisk med alle de ti bud, kapitlerne er opdelt efter, og ender i samme livsbanemæssige  nulpunkt, som en anden tragisk dansk Morten-fortæller, hovedpersonen i en Landsbydegns Dagbog. Den eneste, han et kort øjeblik når frem til at elske, hun gengælder det ikke, og tvinger ham til at slå hende ihjel. Det er anbragt som romanens åbningsscene, fordi de næste 600 sider blotlægger, hvordan vi med vores, i snæversyn og selvgodhed bundne drifter, giver os selv lænker – som vi så tilmed påfører hinanden. Romanens genkommende nøglesætning som Falck reflekterer over er Rousseaus chokerende åbningssætning i kapitel 1 i Du Contract Social (1762):  ”Mennesket er født frit, og overalt ligger det i lænker”. Det lille bindeled i Rousseaus sætning er – som Morten Falck forklarer sig selv – et ”og”, ikke et ”men”.  Vi er født frie – og vi vil bare ikke friheden. Vi er ikke kun lagt i lænker, vi beder også selv om dem! Når jeg kan huske sætningen, er det fordi, jeg for 30 år siden skrev en opgave om Rousseaus sociale visioner og litterære drømmerier, som jeg stadig har, da Institut for iitteraturvidenskab optrykte de 117 sider. Og netop det at Rosseau både kunne tolkes som socialrevolutionær i sine tidligere skrifter om ulighed og som iagttager af egen og menneskets slavenatur, var interessant i min generations forsøg på at vikle os ud af en doktrinær universitetsmarxisme. Og Leines roman, herunder, er allerede meget videre.

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation. tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer