Kan man kan ikke ikke-kommunikere?

”Man kan ikke ikke kommunikere” var en type sætning, der var lidt smart at sige for 10 år siden. Jeg kan huske en person, der startede sine kommunikationsseminarer med at være totalt tavs, for at bevise at den attitude selvsagt også kommunikerede – hvorved han så forudsigeligt fremprovokerede et mindre oprør fra deltagerne.

Sentensen passer i interpersonel kommunikation, hvor det at være tavs eller lukke en dør lidt hårdt i også vil være en talehandling, der bliver genstand for tolkning. Men i massemedier incl. sociale medier, kan man nu  godt skrue ned for blusset. Det er bare ikke det, der sker.  Tag som eksempel de to mest diskuterede nyhedssager i forsommerens USA med Sarah Palin og Robert Weiner som hovedpersoner.

Sarah Palin har skullet udlevere tusinder af siders e-mail korrespondance. The Tea Party Queen er interessant som højre-populistisk fænomen, mens hendes forvaltningsmails i Alaska selvsagt rørende uinteressant sagsbehandling.  Spild af tid at diskutere!

Kongresmedlem Weiner, det lovende demokratiske talent, kunne ikke betjene Twitter og gav adgang til en serie fotos af sig selv til 70.000 flere end sine yngre damebekendte. Nu er han gået af, fordi der var for stor aktivitet i underbukserne på nogle af de fotos, og fordi hans kone samtidig var gravid. Hvad rager hans private billedbeskeder i grunden offentligheden?

Aldrig har alle kunnet kommunikere så meget til så mange. Det er en positiv digital mulighed, men producerer også tonsvis af private ligegyldigheder og nyfigenhed, vi kunne leve bedre foruden. Fremtiden burde handle om at generobre den private frihed og om kvalitet – også i kommunikation. Så måske skal vi lave en bevægelse for ikke-kommunikation? God ikke-alt-for kommunikerende sommerferie!

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation. tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer