Malcolm med det flot brandede efternavn

Egentlig hed han Malmcolm Little, med fødselsattest fra Omaha, Nebraska 19. maj 1925. Som ung oplevede han ”Little” som et slavenavn. Så han og andre sorte muslimske konvertitter brandede sig med et nyt, genialt efternavn: X’et, der symboliserer den non-identitet de sorte slaver havde i USA. Og samtidig det hårde, potente og voldelige, de dyrkede. Hvis FBI dengang betragtede Malmcolm X som kommunist, ville de i dag se ham som terrorist, bl.a. fordi han forbandt sig med datidens mellemøstlige islamister. Hans egne sikrede ham en dødsattest dateret 21. februar 1965, myrdet fordi han var blevet for sekterisk.

I dag udstilles Malmcom X’s ret ubehjælpsomme (han lærte at læse og skrive i fængsel) og politisk naive notater om den sorte nation som oprindelig og overlegen på New York Public Library, som var det centrale tanker. Seneste bog om ham er på bestsellerlisten. Jeg forstår det, fordi han var ung, flot og oratorisk begavet. Han bidrog til de sortes selvbevidsthed nuvel, men hjælper det meget, når den er omvendt racistisk. Traditionen fra Luther King til Obama udretter langt mere for de sorte med en langt mere perspektivrig kurs? Er det tidsånden, der kalder på det radikale offer?

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation og tagget , , . tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer