Paul Auster på podiet

Så stod han der i Københavns Universitets festsal – under den talerstol Finn Einar Madsen bemægtigede sig i 1968 og indvarslede studenteroprøret – og prøvede at forstå hvad stadig-rektor Ralf Hemmningsen og nu afgående dekan Kirsten Refsing mumlede frem i deres skrevne indlæg om, hvordan universiteter og forfattere udfordrer deres samtid. Jeg har selv prøvet at tale fra den stol, og man kan ikke, i al fald ikke som barn af den tid, lade være med at synes, det er et særligt historisk ekko. Men den kontekst kunne Paul Auster nok ikke forbinde med så meget, hvor ‘dansk’ hans forfatterskab end er, ved at udkomme her før i USA. Han bekræftede det, jeg altid oplever ved forfattere, selv når de som han er litteraturuddannede, vægrer de sig ved at tolke for kategorisk på egne værker og vægrer sig mod al publicity (selv om hans danske forlag har fået årtiers PR på besøget). De søger en sandhed, men finder mange og i mange lag og er derfor præget af fin beskedenhed og understatement. De egenskaber var ret fremmede for Finn Einar og studenteroprøret. Det samme kan siges om den ny tids oprører, den selvpromoverende Penkowa. Så der er forskel på forskere og forfattere… right?

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation. tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer