Lundbecks produkt på dødsgangen

I dag skal endnu en fange, Jerry Keer sprøjtes med Nembutal  på dødsgangen i et texansk fængsel, på fredag er det Jeffry Motts  i South Carolina. Langt de fleste lokale amerikanske borgere og politikere oplever det som fuldt fortjent . I Europa ser vi i dag helt anderledes på dødsstraf også på en dag, hvor henrettelsen af bin Laden har fuld accept. I kampagnen mod dødsstraf har menneskerettighedsorganisationer som Reprieve fundet et nyt våben: Leverer man midlet, har man medansvar for drabet. For nogle uger siden blev jeg spurgt i Jyllands-Posten om den kamp og tænkte, at

-       Nembutal er ikke et nemt og brutalt dødsmiddel, men helt nødvendigt og nyttigt for patienter med epilepsi ud over anvendelsen til bedøvelse

-       Lundbeck kan derfor  ikke gøre mere for det, end hvis min nabo myrder sin kone med min økse,  og Lundbeck har omhyggeligt frabedt sig, at stoffet bruges som dødsmiddel

-       Lundbeck er den lille i forhold til store USA og deres misbrug,

Så jeg sagde, at foreløbig står Lundbeck godt, men grænserne kan hurtigt flytte sig. Det tror jeg allerede de er ved at gøre i dansk offentlighed. For kan Lundbeck ikke gøre lidt mere for at analysere dette misbrug og presse på, finde alternativer osv.? Efter dækningen i  Politiken og EB, der langt hen ad vejen bærer Reprieve’s fraiming af,at Lundbeck kunne gøre mere, tror jeg,  mange danskere vil finde, at Lundbeck har lidt medskyld alligevel…

Lundbeck-casen viser, at kampzonen mellem virksomhed og ngo ikke længere udspiller sig mellem, hvad der er legalt (lovligt) og hvad der er legitimt (moralsk rimeligt). På den ene side står erhvervsoffentlighedens  legitimitetsopfattelse, der siger, at man som virksomhed har et ansvar langt ud over loven, men omvendt ikke kan gøres ansvarlig for alt muligt langt væk fra ens domæne og påvirkelige stakeholdere. På den anden side står den social-etiske diskurs, der dominerer de brede medier og communities, hvor virksomheder reelt antages at have det fulde ansvar for al produktion, produktbrug og alle relationer.

Det er utroligt så hurtigt en virksomhed kan blive taget på sengen. Lundbeck anede intet om dødsmidlet for bare få måneder siden. Og det er utroligt, så hurtigt opfattelsen af, hvad der er legitimt kan flytte sig. Med den kæde af dødsstraffe der eksekveres i USA, kommer Lundbeck  før eller siden til at justere sin position på det her felt, hvis ngo’erne vel at mærke kan opretholde presset på Lundbeck.

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation. tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer