Landbruget snyder – sig selv

Er Jørgen Leth fødevareerhvervets frelser?

I dagens Søndagsavisen kører en 3 uger gammel (pseudo)nyhed om at det er ”Jørgen Leth der skal redde landbruget”, dvs. speaker de reklamefilm, Landbrug & Fødevarer massivt ruller over skærmen. Det kan tolkes som en PR-indsats i gratismediet for at skabe opmærksomhed om kampagnens indhold. For en offentlig debat om kampagnen er der – sikkert modsat af hvad bureauet lovede og landbruget formodede – foreløbig ikke den helt store gang i, selv om man kækt melder ud, at enten er man for landbrugets fremtid eller også er man imod. Debatten løfter sig så vidt jeg kan overskue det heller ikke på kampagnens (digitale)debatforum. Hvorfor?

Ikke fordi filmene ikke visuelt er lækre. Ikke fordi budskabet ikke strategisk er vigtigt: Landbrugets fremtid ligger i moderne, videnskabeligt baseret drift. Men fordi genren er malplaceret. En TV-reklame skal mest sælge, mindst foredrage. Hr. og fru Danmark foran skærmen skal og vil ikke høre om landbrugets fremtidige produktionsformer i propagandaform. Landbruget skulle entydigt have satset på selv at stramme op med konkrete initiativer og fortælle om dem – og samtidig langsigtet på at bearbejde politikere og opinionsdannere, med andre ord de færre, der kan se det økonomisk-politisk potentiale og bestemmer over landmændenes fremtidige rammevilkår.

Den aktuelt opinionsdannende bold har så dele af landbrugets store hartkorn, under eufemismen ”Bæredygtigt Landbrug” kickstartet.  Store meningsannoncer i hovedaviserne med rubrikker som ”Farvel du danske muld” udmaler, hvor slemt det går, hvis landbruget ikke får afskaffet  ”de danske særafgifter og begrænsninger”. Kort fortalt handler det om at rulle miljøet tilbage eller tage de grønne dele ud af Regeringens Grøn Vækst til fordel for flere skattelettelser og kompensationer. Det ser ud til, at de bedre når deres mål, jf. Politiken, men det kan jo så blive en boomerang under en ny regering.

Og i al fald modarbejder de dele af storlandbruget langt hen den samlede fødevareerhvervs linje. For det første taler det traditionelle sortsyn og krævermentaliteten direkte mod TV-kampagnens forsøg på at opbygge en konstruktiv-fremtidsoptimistisk branding af primærerhvervet. For det andet er det jo netop de store landbrug, der først og fremmest skal omstille os til den positive moderne fremtid med videnskabeligt baseret stordrift; og så truer de i deres egen kampagne med udflagning!

Forvirret? Det er landbruget vist også. De er så indbyrdes uenige, at de underminerer deres eget samlede budskab. Er det ikke lidt af en fadæse, at der ikke er internt fodslag, når man går så voldsomt ud? Anyway, Jørgen Leth – den levemand vi nok mindst af alle kan forbinde med fødevareerhvervets såvel historiske som ønskede brand – kan smile hele vejen hen i banken. Jo, han er da glad for pengene, forsikrer ’landbrugets redningsmand’ Søndagsavisen denne solbeskinnede søndag i kolde februar. Velbekomme.

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation. tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer