Den postmoderne sandhed om mænd – og fortællestrukturer

I dansk postmoderne middelklasse får vi mænd kun momentvis forenet familie og seksualitet, tryghed og frihed. Resultat: Vi bliver aldrig voksne, beslutter os altid for sent eller for lidt. Men vi bliver hele tiden skilt og efterlader os ditto kæder af skilsmissebørn.
Det er sådan nogenlunde bundlinjen i Nikolaj Acels seneste film ”Sandheden om mænd”. Vi er nogle evigt drengede vovhunde, der bedrøveligt-depressivt iagttager vores livs pendlen mellem de for faste kvindemodellerede familiestrukturer vi hader – og så momentvise for løse emanciperede unge kvinder, vi heller ikke kan leve op til.
Så sandt, så sandt, vil mange af os altid nyfastholdte eller nyskilte nikke. Og så alligevel slet ikke. Arcels film fordobler hele det hele i sin drengede legen med formen. Sjældent har jeg set en dansk film, der så eksplicit leger med den dramatiske kurve og dens vendepunkter, aldrig så mange pasticher over kendte skuespillere i kendte danske genrer, aldrig så mange flash-backs og -forwards og metaindfald om hvor vi nu er i fortællingen og hvordan scenen også kunne være spillet.
Så ”Sandheden” handler reelt om fortællestrukturen hovedpersonen, der er manuskriptforfatter, vil sprænge – men selvfølgelig kun kan variere og tjatte lidt ironisk til.
Dermed bliver Arcels film selv mere offer for indfald, en ironisk postmoderne udgave af dansk folkekomedie. Og ligesom vi mænd ifølge filmen ikke kan forpligte os og tage store beslutninger, kort sagt blive voksne, kan filmen selv heller ikke. Den er konstant sjov og hygli’ – men når aldrig woody allanske højder, for der er ikke bare ingen sandheder: formen gør også de relative lidt ligegyldige.
Oppe over filmen kan man så spørge om vores gennemironiserede omgangsformer nu så meget er blevet dansk middelklasselivsform, at fordoblingen af alt til selvspejlende metaperspektiver skygger for muligt (mande)liv. Jeg tror det ikke, og håber det endnu mindre. Rolig kvinder – vi kan godt mere end I her ser!

Dette indlæg var udgivet i:Kommunikation og tagget , . tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer