Bestseller! Hvad siger det så…

Min forlægger skrev begejstret, at ”Når forretningen kommunikerer” er på bestseller listen (må være for erhvervsbøger). Ok, er det så 5, 50 eller 150 solgte eksemplarer? Og er det noget boghandlerne har fundet på, er det fordi omslaget er pikant eller fordi nogle master-uddannelser har tvangsindkøbt den…?
Vi er mange danskere, der har en indbygget skepsis mod målinger af succes. Bl.a. dagligt næret af for mange pseudo-toplister i medierne. Men det ligger også dybere. Vi er lidt anarkister og vil ikke ses af og kontrolleres af systemer, vi har selvfølgelig vores jante-opdragelse og så synes vi let at noget er uretfærdigt.
Uretfærdige målinger i form af karakterer var et evigt emne for min 68 generation med ’sorte’ lærere. Nu omme på den anden side af det grønne bord har jeg endnu til gode at opleve, at der er over ét spring i niveau på gamle som nye skala mellem censor og eksaminator. Det skyldes at hvert fag har en lang tradition, hvor faglige kvalitetskriterier er eksplicit og implicit indlejret. Derfor er eksamen altovervejende en ret ensartet og korrekt vurdering. Også den mundtlige; for her, som ved rekruttering, er det meget let at se den relative kvalitetsforskel mellem 3 fremlæggelser på 20 minutter.
Så mit syn er mere nuanceret. Tydeligst er evalueringsproblemerne, hvor der ikke er en lang faglig tradition. Fx de omsiggribende stjerner i anmeldelser. Lad mig tage et eksempel på en udgivelse, der også kom lige før sommer – skrevet bl.a. af min gode ven Lars Goldschmidt. I Berlingske, tror jeg det var, fik den nye bog ”Harlekinledelse” 6 stjerner. Jeg vil hævde at bogen er tæt på ulæselig for de fleste (altså værre end min egen!). Der er virkelig sande guldkorn og et gennemtænkt ledelsessyn bagved, men det er skrevet meget klarere i nogle artikler inden. Bogen som helhed er ikke sammenhængende og virker panikredigeret af de travle DI-folk. Skal det så trække ned? Eller er det kun på niveauet af de bedste af tankerne, en bog skal vurderes? Sådan noget er anmeldere selvfølgelig ikke enige om, fordi de kommer fra alle mulige fagtraditioner eller bare fra egen praksis. Der er ingen institutionel indlejring, ingen fælles kvalitetsmålestokke som mediet har sat. Sådan virker det i al fald. Og derfor kan stjernerne ikke altid bruges til så meget.
Selv kan jeg anyway bare være tilfreds med mine egne mange anmelder-stjerner rundt omkring og især med at en så læserkrævende bog kan blive en slags bestseller. Det sidste måles ikke på kvalitet, men på kvantitet. 313 (præcise tal giver tillid) af Når forretningen kommunikerer flød over saxo.coms registrering i sommer. Tak fordi I købte den – fik I så også læst den i julis varme… py-ha.

Dette indlæg var udgivet i:Bog, Kommunikation og tagget , . tilføj som bogmærkepermalink. Skriv en kommentareller efterlad en trackback:Trackback link.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort eller delt med andre. Obligatoriske felter er markeret med *

*
*

Du kan anvende disse HTML tegn og koder: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

  • Når forretningen kommunikerer